Vil·les, alqueries i cases de camp
eBook - PDF

Vil·les, alqueries i cases de camp

Poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer

  1. 604 páginas
  2. Spanish
  3. PDF
  4. Disponible en iOS y Android
eBook - PDF

Vil·les, alqueries i cases de camp

Poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer

Detalles del libro
Índice
Citas

Información del libro

Aquest volum reuneix les contribucions presentades a la sessió monogràfica "Vil·les, alqueries i cases de camp. Poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer", celebrada en el marc de la XVII Assemblea d'Història de la Ribera, que va tenir lloc a la Pobla Llarga els dies 18, 19 i 20 de novembre de 2016, un tema particularment escaient en el cas de la Ribera, on l'assentament humà ha conegut, al costat dels nuclis concentrats, diverses formes de dispersió, des de les vil·les romanes i les alqueries medievals fins als horts i masies d'època moderna o les urbanitzacions i segones residències de les últimes dècades.Efectivament, l'ocupació humana del territori sempre s'ha realitzat o bé de manera concentrada en ciutats o pobles de certa entitat, o bé de manera dispersa en el medi rural, dues modalitats de poblament íntimament lligades i que han experimentat vaivens al compàs del context històric de cada moment. I així, mentre que en èpoques d'inseguretat i recessió la població s'ha refugiat en les muntanyes o s'ha concentrat en uns pocs nuclis, en èpoques d'estabilitat i expansió hi ha hagut una tendència a baixar al pla i ocupar la major part del territori de la comarca. És el que succeí durant el període de 'pax romana', quan sorgiren nombroses vil·les rústiques per tot arreu, o, segles més tard, durant l'esplendor musulmana, quan fou ocupat pràcticament tot l'espai cultivable, amb els rafals, de caràcter aristocràtic i privat, i les alqueries, de caràcter més comunitari. O en èpoques més moderns i fins i tot actuals, quan el paisatge rural s'ha emplenat d'horts, xalets aïllats de segona residència i urbanitzacions que sovint són utilitzades com a primera residència. Historiadors, tècnics i polítics podran trobar en aquest llibre, a més d'informació especialitzada i precisa, una llarga perspectiva temporal des de la qual afrontar i tractar de resoldre els problemes de l'avui i del demà referents a l'eclosió d'urbanitzacions i segones residències i a un poblament cada vegada més dispers, però que demanda els mateixos serveis que el poblament concentrat tradicional.

Preguntas frecuentes

Simplemente, dirígete a la sección ajustes de la cuenta y haz clic en «Cancelar suscripción». Así de sencillo. Después de cancelar tu suscripción, esta permanecerá activa el tiempo restante que hayas pagado. Obtén más información aquí.
Por el momento, todos nuestros libros ePub adaptables a dispositivos móviles se pueden descargar a través de la aplicación. La mayor parte de nuestros PDF también se puede descargar y ya estamos trabajando para que el resto también sea descargable. Obtén más información aquí.
Ambos planes te permiten acceder por completo a la biblioteca y a todas las funciones de Perlego. Las únicas diferencias son el precio y el período de suscripción: con el plan anual ahorrarás en torno a un 30 % en comparación con 12 meses de un plan mensual.
Somos un servicio de suscripción de libros de texto en línea que te permite acceder a toda una biblioteca en línea por menos de lo que cuesta un libro al mes. Con más de un millón de libros sobre más de 1000 categorías, ¡tenemos todo lo que necesitas! Obtén más información aquí.
Busca el símbolo de lectura en voz alta en tu próximo libro para ver si puedes escucharlo. La herramienta de lectura en voz alta lee el texto en voz alta por ti, resaltando el texto a medida que se lee. Puedes pausarla, acelerarla y ralentizarla. Obtén más información aquí.
Sí, puedes acceder a Vil·les, alqueries i cases de camp de AAVV en formato PDF o ePUB, así como a otros libros populares de Historia y Historia europea. Tenemos más de un millón de libros disponibles en nuestro catálogo para que explores.

Información

Edición
1
Categoría
Historia

Índice

  1. COVER
  2. PORTADA
  3. COPYRIGHT
  4. ÍNDEX
  5. PRÒLEG
  6. APUNTES SOBRE EL POBLAMIENTO ROMANO EN LA RIBERA Y SUS ANTECEDENTES
  7. L’ANÀLISI DE L’EXPLOTACIÓ AGRÀRIA INTENSIVA ROMANA AL RIU MAGRE. PRIMERES VALORACIONS
  8. EL PROCESO DE TRANSFORMACIÓN DEL LINO EN LA VILLA ROMANA DE CORNELIVS. FASE FINAL
  9. LA VIL·LA RÚSTICA ROMANA DE LA SÉNIA, BENIMODO
  10. TROBALLA DE DUES MONEDES ROMANES AL TOSSALET
  11. FORMACIÓ VIAL I POBLAMENT A LA VORA DRETA DE LA RIBERA ALTA DEL XÚQUER. ASSENTAMENTS CAMINERS I REMOTS GUALS DEL XÚQUER
  12. LA INTERVENCIÓ ARQUEOLÒGICA EN LA TORRE-PORTAL DE MASSALAVÉS, UN RECORREGUT DES D’ÈPOCA ANDALUSINA FINS A ÈPOCA CONTEMPORÀNIA
  13. LES ALQUERIES DE LA RIBERA AL SEGLE XIII. DE LA SOCIETAT ISLÀMICA A LA FEUDAL
  14. L’ALQUERIA I GRANJA DE SINYENT (POLINYÀ DE XÚQUER)
  15. L’HÀBITAT DISPERS A LA RIBERA BAIXA DEL XÚQUER: HERETATS, TERRATINENTS I LLAURADORS (SEGLES XIII-XV)
  16. D’ALQUERIA A PARTIDA: EL DESPOBLAT D’AURÍ A LES DARRERIES DEL SEGLE XV
  17. BENIMACLÍ Y LA POBLA: EL PROBLEMA DE LA DESPOBLACIÓN
  18. ELS FORNS DE LES ALQUERIES DE POLINYÀ I SINYENT: 1432-1465. ANÀLISI D’UNES INSTAL·LACIONS DE REIALENC
  19. RENDA SENYORIAL I EXPLOTACIÓ AGRÀRIA: L’ARRENDAMENT DE L’ALQUERIA DE BERFULL A L’INICI DEL SEGLE XVI
  20. ELS ESTABLIMENTS PARTICULARS D’ANTELLA DE L’ANY 1612: «ELS PAPERS DE CASTELLÓ»
  21. POBLAMENT DISPERS A GUADASSUAR (SEGLES XVI-XX)
  22. LA CONFORMACIÓ DEL POBLAMENT DISPERS DE LA RIBERA DURANT EL SEGLES XVIII I XIX
  23. UN RECORREGUT PELS HORTS HISTÒRICS DE BENIFAIÓ
  24. L’ALQUERIETA D’ALZIRA. DE CASERIU A BARRI INTEGRAT EN LA CIUTAT
  25. ARQUITECTURA RURAL A SOLLANA
  26. LA FRAGILITAT DE LA MEMÒRIA: POBLACIÓ DISPERSA I FORASTERA A LA POBLA LLARGA DURANT EL SEGLE XX
  27. DISTRIBUCIÓN IRREGULAR DE LAS SEGUNDAS RESIDENCIAS EN LA COMARCA DE LA RIBERA DESDE LOS AÑOS 60 DEL SIGLO XX: IMPACTOS AMBIENTALES DERIVADOS DEL SELLADO DEL SUELO
  28. GAVARDA, NOVEMBRE DE 1991. HISTÒRIA D’UN NOU EMPLAÇAMENT
  29. EL POBLAMENT. PROPOSTA DIDÀCTICA