Joan Fuster i el periodisme
eBook - ePub

Joan Fuster i el periodisme

Josep LluĂ­s GĂłmez Mompart, Joan Manuel Tresserras, Empar Marco EstellĂ©s, Francesc PĂ©rez i MoragĂłn, J. Àngel Cano Mateu

Partager le livre
  1. 194 pages
  2. Spanish
  3. ePUB (adapté aux mobiles)
  4. Disponible sur iOS et Android
eBook - ePub

Joan Fuster i el periodisme

Josep LluĂ­s GĂłmez Mompart, Joan Manuel Tresserras, Empar Marco EstellĂ©s, Francesc PĂ©rez i MoragĂłn, J. Àngel Cano Mateu

DĂ©tails du livre
Aperçu du livre
Table des matiĂšres
Citations

À propos de ce livre

Joan Fuster fou un cas modĂšlic d'autor vocacional, que va saber convertir en professiĂł una necessitat personal de comunicar-se mitjançant l'escriptura col·laborant habitualment en la premsa escrita. El resultat de la seua intensa dedicaciĂł foren milers d'articles apareguts en periĂČdics i revistes de periodicitat setmanal, mensual o anual, una tasca que no sols va ser la seua professiĂł, sobretot entre els anys cinquanta i setanta, sinĂł que havia de ser i Ă©s un aspecte definitori de la seua manera d'escriure, de la seua escriptura.MĂ©s de quatre mil col·laboracions foren publicades en mitjans com 'Jornada', 'Levante', 'El Correo CatalĂĄn', 'La Vanguardia', 'Avui', 'El PaĂ­s', 'Diario de Valencia', 'Informaciones', 'Serra d'Or', 'Destino', 'Jano', 'El Temps', 'Por Favor', 'Tele/eXprĂ©s', 'La Nostra Revista' o 'Pont Blau', entre altres. Aquest volum inclou cinc estudis d'especialistes (Josep LluĂ­s GĂłmez Mompart, Joan Manuel Tresserras, Empar Marco EstellĂ©s, Francesc PĂ©rez i MoragĂłn i J. Àngel Cano Mateu) que presenten visions detallades sobre parcel·les ben significatives del periodisme i el pensament fusteriĂ . El conjunt aprofundeix en aquest aspecte de la seua producciĂł, poc analitzat per la bibliografia existent fins ara.

Foire aux questions

Comment puis-je résilier mon abonnement ?
Il vous suffit de vous rendre dans la section compte dans paramĂštres et de cliquer sur « RĂ©silier l’abonnement ». C’est aussi simple que cela ! Une fois que vous aurez rĂ©siliĂ© votre abonnement, il restera actif pour le reste de la pĂ©riode pour laquelle vous avez payĂ©. DĂ©couvrez-en plus ici.
Puis-je / comment puis-je télécharger des livres ?
Pour le moment, tous nos livres en format ePub adaptĂ©s aux mobiles peuvent ĂȘtre tĂ©lĂ©chargĂ©s via l’application. La plupart de nos PDF sont Ă©galement disponibles en tĂ©lĂ©chargement et les autres seront tĂ©lĂ©chargeables trĂšs prochainement. DĂ©couvrez-en plus ici.
Quelle est la différence entre les formules tarifaires ?
Les deux abonnements vous donnent un accĂšs complet Ă  la bibliothĂšque et Ă  toutes les fonctionnalitĂ©s de Perlego. Les seules diffĂ©rences sont les tarifs ainsi que la pĂ©riode d’abonnement : avec l’abonnement annuel, vous Ă©conomiserez environ 30 % par rapport Ă  12 mois d’abonnement mensuel.
Qu’est-ce que Perlego ?
Nous sommes un service d’abonnement Ă  des ouvrages universitaires en ligne, oĂč vous pouvez accĂ©der Ă  toute une bibliothĂšque pour un prix infĂ©rieur Ă  celui d’un seul livre par mois. Avec plus d’un million de livres sur plus de 1 000 sujets, nous avons ce qu’il vous faut ! DĂ©couvrez-en plus ici.
Prenez-vous en charge la synthÚse vocale ?
Recherchez le symbole Écouter sur votre prochain livre pour voir si vous pouvez l’écouter. L’outil Écouter lit le texte Ă  haute voix pour vous, en surlignant le passage qui est en cours de lecture. Vous pouvez le mettre sur pause, l’accĂ©lĂ©rer ou le ralentir. DĂ©couvrez-en plus ici.
Est-ce que Joan Fuster i el periodisme est un PDF/ePUB en ligne ?
Oui, vous pouvez accĂ©der Ă  Joan Fuster i el periodisme par Josep LluĂ­s GĂłmez Mompart, Joan Manuel Tresserras, Empar Marco EstellĂ©s, Francesc PĂ©rez i MoragĂłn, J. Àngel Cano Mateu en format PDF et/ou ePUB ainsi qu’à d’autres livres populaires dans PolĂ­tica y relaciones internacionales et PolĂ­tica cultural. Nous disposons de plus d’un million d’ouvrages Ă  dĂ©couvrir dans notre catalogue.
Pro pane lucrando –per a guanyar-se el pa–
Empar Marco Estellés
Primera directora d’À Punt. Periodista
1. CONTEXT
El periodisme Ă©s un ofici que l’exerceixen els o les periodistes i que consisteix a transformar un fet en informaciĂł. Aquest procĂ©s de transformaciĂł requereix de coneixement, investigaciĂł, verificaciĂł, contextualitzaciĂł i compromĂ­s Ăštic. Independentment del suport –premsa, rĂ dio, TV, xarxes socials
–, la voluntat del periodisme ha de ser acostar els fets a la ciutadania amb comprensiĂł i rigor.
Podem ampliar la definiciĂł o matisar-la, perĂČ si convenim que Ă©s vĂ lida, Joan Fuster va exercir, des del comentari d’actualitat i l’article d’idees, el periodisme. Va arribar al periodisme pel plaer d’escriure, per la necessitat de guanyar-se la vida i pel servei social d’explicar el mĂłn.
Quan Joan Fuster s’incorpora a la producció comunicativa en els anys cinquanta, el model de premsa que imperava era el de la postguerra, amb una llei de premsa fùrria identificada amb el rùgim franquista i en quù s’aplicava el control de la censura. A la meitat dels anys seixanta es produeix una obertura molt moderada que reconeix tímidament una aparent llibertat d’expressió, sempre que acate els principis del Movimiento, la defensa i la seguretat de l’Estat (l’anomenada Llei Fraga, 1966). S’alça la censura prùvia i són els directors dels mitjans els responsables que la nova llei de premsa es complisca.
Durant els Ășltims anys del franquisme i els primers de la TransiciĂł, la premsa espanyola, tambĂ© la valenciana i la catalana, evoluciona i s’inicia un perĂ­ode de transformacions. Es respira una nova sensibilitat cultural i polĂ­tica fruit d’una generaciĂł nascuda desprĂ©s de la Guerra Civil, del Maig del 68 i d’una relaxaciĂł de la rĂ­gida censura franquista. Tot i que la trajectĂČria del Nou periodisme nord-americĂ  no sembla tindre una influĂšncia directa en les transformacions que experimentava el periodisme europeu, Ă©s ben cert que els magazins sobre cultura i societat que van nĂ ixer en aquests anys aperturistes, com ara Destino, Triunfo, la Cartelera Turia, Serra d’Or, Oriflama, Cuadernos para el DiĂĄlogo, PresĂšncia, Ajoblanco, El Viejo Topo
 es miraven en l’espill de The New Yorker, Esquire, Ramparts i revistes europees com Actuel, The Face i Panorama. A ValĂšncia, tĂ­midament, iniciatives com Valencia Fruits i els efĂ­mers Al DĂ­a i Noticias tambĂ© van ajudar a capgirar el model comunicatiu, com tambĂ© ho van fer El Correo CatalĂĄn, Avui, La Vanguardia, Tele/eXprĂ©s, Diario de Valencia, El PaĂ­s o Diario 16. En una primera generaciĂł de periodistes-col·laboradors-escriptors en aquesta premsa ens trobem Josep Maria de Sagarra, Josep Pla, Pere Calders, Josep Maria EspinĂ s i Joan Fuster, entre d’altres. A prop, i prenent el relleu, destacarien noms com ara Montserrat Roig, Isabel Clara-SimĂł, Ramon Barnils, Quim MonzĂł, Vicent Ventura, J. J. PĂ©rez Benlloch, etc. A tots ells els uneix el corrent periodĂ­stic caracteritzat per l’Ășs de procediments literaris en l’escriptura i un periodisme interpretatiu que va ser important per a incrementar la qualitat de la premsa.
2. LA CENSURA
Tots els escriptors i periodistes d’aquells anys van conviure amb la censura. Fuster tambĂ© i mĂ©s pel fet d’escriure en catalĂ . PerĂČ no nomĂ©s la censura oficial que va patir en alguns dels seus llibres, tambĂ© la que derivava del carĂ cter i la posiciĂł dels mitjans periodĂ­stics en quĂš col·laborava. «Callem? Parlem? Si parlem, quedarem condicionats per l’amo», aixĂ­ li ho deia Fuster a JĂșlia Blasco EstellĂ©s (2002: 138) i queda recollit en Converses filosĂČfiques. I afegia:
Ja sĂ© que en LA VANGUARDIA no puc fer grans manifestacions insolents, perquĂš, si no, s’acaba la histĂČria. Jo he de guanyar-me la vida perquĂš, si no, quĂš? Aleshores fabrique un tipus d’articles que sĂłn tolerables per a LA VANGUARDIA i que no em reprimeixen a mi. Jo explique unes coses que no sĂłn totes les que jo volia explicar, perĂČ que sĂłn les suficients perquĂš aquells senyors accepten. (Blasco EstellĂ©s 2002: 139)
Encara aixĂ­, hi va tindre algun problema, per exemple «arran d’unes impertinĂšncies que vaig dir sobre AmĂ©rico Castro», conta tambĂ© Fuster a JĂșlia Blasco, «unes impertinĂšncies molt raonables dit siga de passada», i hi afegeix, «La Vanguardia va rebre la contestaciĂł de l’Aranguren contra mi i la va publicar» (Blasco EstellĂ©s 2002: 116). Com que a Fuster no li van deixar replicar al filĂČsof, ho va fer des de Tele/eXprĂ©s: «no hay nada, nada, en nombre de lo cual quepa reclamar un cualquier “silencio”», va dir en aquest article que va titular: «FilĂłsofos y filosofĂ­as». TambĂ© recorda en les mateixes Converses amb JĂșlia Blasco que El Correo CatalĂĄn no li va publicar un article en quĂš malparlava del rei Felip IV. Era quan El Correo estava en mans dels carlins, «carlins bobos» (138), els qualifica Fuster que recorda que estava col·laborant «en un diari conservador, i tan conservador que era el mĂ©s conservador d’Espanya i del mĂłn. I Ă©s simplement per error que m’hi deixen col·laborar» (139); aixĂČ pensava.
Si era Serra d’Or, tenia ben en compte que era una revista eclesiĂ stica i que, a mĂ©s de la censura, calia anar amb compte perquĂš la publicaciĂł no ofenguera els seus lectors. Encara aixĂ­ va tindre algun problema i en almenys dues ocasions li van demanar que rebaixara el to. En una entrevista que li va fer Enric SĂČria per a la revista L’Illa de l’editorial Bromera, recollida al llibre d’Isidre Crespo (2003: 447) De viva veu, li ho conta: «Era un article sobre el senyor Bayarri, que havia publicat deu mil llibres de versos, i vaig escriure que, en comptes de nĂ ixer, com se sol dir, amb la flor al cul, ell havia nascut amb el vers al cul». Li van demanar que llevara aixĂČ del «cul» i aixĂ­ ho va fer. O quan apareguĂ© l’expressiĂł «pixar fora de text» que Fuster va usar per referir-se a Sastre, de qui pensava que «quan parla de polĂ­tica, sempre pixa fora de test» (147).
MĂ©s de fons, i a tĂ­tol d’exemple, va ser la prohibiciĂł dels censors quan va voler respondre alguns articles del filĂČsof Javier MarĂ­as Aguilera que posava en dubte la nomenclatura de PaĂ­s ValenciĂ  i parlava de «sectarisme catalanoide». Des dels diaris Arriba o Noticiero, Javier MarĂ­as i altres assagistes espanyols intentaven provocar la intel·lectualitat catalana. Fuster que sabia que la seua rĂšplica «per tĂ­mida o eufemĂ­stica que fos, hauria de xocar amb la implacable hostilitat del llapis roig», era partidari d’enfocar les respostes posant de manifest la complicitat de MarĂ­as Aguilera amb la censura, per fer veure que el filĂČsof no era tan liberal com deia. Fuster (2005: 511) tenia clar que MarĂ­as escrivia des d’una «situaciĂł de privilegi», i que el privilegi li venia «perquĂš ell Ă©s castellĂ . Els catalans ja ho sabĂ­em que som uns ciutadans de segona: amb unes determinades llibertats menys que els altres contribuents de l’Estat».1
Fuster s’adaptava en la mesura que podia, es posicionava en els límits de la transigùncia de la censura i sabia treballar en les escletxes de cada mitjà, ja fora la xarxa de diaris del Movimiento o El Correo Catalán. A Teresa Creus, la secretària de Joaquim Maluquer, li explica que no tota la premsa del Movimiento era igual i que depenia en moltes ocasions de qui n’estava al capdavant:
La Prensa del Movimiento, a ValĂšncia, ens ha permĂšs –a mi i a d’altres escriptors indĂ­genes i indigenistes– de crear-nos un pĂșblic i de comunicar (discretament, aixĂČ Ă©s obvi) al pĂșblic les nostres idees. De tant en tant, el director em feia una «advertĂšncia» amistosa perquĂš em frenĂ©s; perĂČ no passava d’aquĂ­. No recordo que mai m’hagin deixat de publicar un article, ni que me n’hagin mutilat cap. (Fuster 2004: 73-74)2
AixĂČ sĂ­, quan hi va haver un canvi de director al Levante, Fuster escrivia a Joaquim Maluquer:
L’anterior ha ascendit a la direcciĂł d’Arriba. Aquell senyor era un tipus pintoresc i inconscientment liberal: ens deixava dir al diari gairebĂ© tot el que volĂ­em (comptant, Ă©s clar, amb la nostra discreciĂł), i resultava ben cĂČmode. El seu substitut, al contrari, Ă©s una animeta carregada de por, ultra, i lleugerament indĂ­gena (d’un poble de parla castellana de la provĂ­ncia) –cosa que el lliga mĂ©s als interessos creats i a les pressions oficioses locals. Total: que les meues col·laboracions al Levante han minvat en nombre i en llibertat. (Fuster 2004: 355-356)3
Respecte a El Correo CatalĂĄn i Destino, Fuster (2004: 486)4 reflexionava extensament en una carta de 1963 a Maluquer sobre la censura i els interessos editorials: «Hi ha un criteri-Destino i un criteri-“Correu” que difereixen bastant, malgrat la migradesa de l’ambient en quĂš vivim. El criteri-Destino Ă©s “liberal”; el criteri-“Correu” no ho Ă©s encara». Fuster es referia al pas de l’ideari carlista del Correo a una publicaciĂł de caire mĂ©s progressista que pretenien fer els Industrials Cotoners que sustentaven el diari. I li deia a Maluquer:
M’he trobat amb articles «censurats» perquĂš m’excedia en el to liberal, i la censura era «interior»; m’he trobat amb articles censurats perquĂš m’excedia en el to «catalanesc», i la censura era «oficial». De manera que les coses que em sĂłn mĂ©s directes i vives, me les veig suprimides pel llapis roig d’uns o d’altres. SoluciĂł? Escriure sobre el twist a IndonĂšsia
 o sobre qualsevol bestiesa semblant. Certament, ja hi faig la meva feina. Els temes que trio per als meus articles solen ser trivials. Procuro, perĂČ, que sempre hi hagi una gota d’«intenció» –en un sentit o altre: liberal o catalĂ unic, en les pitjors accepcions de les paraules–, a fi de contribuir a fer del «Correu» el diari de la «burgesia progressista». [
] Si en els meus articles m’ocupo de temes insignificants, ja Ă©s natural per quĂš: perquĂš els temes «seriosos» sĂłn censurables i censurats. Per uns o per altres, perĂČ censurables. I el que jo he de mirar –mirant per mi– Ă©s que em paguin, ja que el meu ofici Ă©s escriure per al pĂșblic. Que em paguin! Fenici? No ho creguis. La meva economia personal Ă©s irrisĂČria i caldria explicar-te moltes intimitats locals perquĂš comprenguessis que, jo, en les meves miserables condicions, faig de «mecenas»!!! PerĂČ aixĂČ Ă©s un argument domĂšstic, de valencians. No heu de prendre’l en consideraciĂł. NomĂ©s pretenc cobrar una feina, i tal com sĂ© fer-la. (Fuster 2004: 489-490)
Algun problema va tindre tambĂ© a la revista Destino. Els primers articles de Fuster en aquest setmanari duien com a tĂ­tol «Postal de ValĂšncia». En va escriure un sobre falles que va provocar una denĂșncia a la revista ni mĂ©s ni menys que per injĂșries a la famĂ­lia de Franco. Fuster (2004: 331)5 deia en l’article «Hijas de oscuros marqueses, de opulentos comerciantes, de conocidos mandamases, pasaron a ocupar la dignidad de “reinas de la fiesta” –eso que llaman “Fallera Mayor ”» per explicar que l’alta burgesia estava entrant a la festa que sempre havia sigut popular, amb «envelats sumptuosos», sense saber que la filla i les netes de Franco havien sigut falleres majors. Filles i netes de Franco en un article d’aquesta mena, denĂșncia assegurada.
Ara bĂ©, la censura periodĂ­stica que mĂ©s dany li va ocasionar a Fuster va ser la que va patir en la premsa valenciana arran de la polĂšmica per la publicaciĂł d’El PaĂ­s Valenciano, de la qual parlarem mĂ©s endavant.
3. ES CONSIDERAVA JOAN FUSTER PERIODISTA?
Joan Fuster va escriure mĂ©s de tres mil cinc-cents articles al llarg de la seua vida, segons l’inventari provisional de l’historiador i estudiĂłs de l’obra de Fuster, Antoni FuriĂł (Ballester i FuriĂł: 60). Amb aquesta nĂČmina d’articles, la gran varietat de temes que va tractar i la intenciĂł d’arribar als lectors, l’ofici de periodista estĂ  mĂ©s que justificat. Quan pregunten directament a Fuster si es qualifica de periodista, en la seua resposta veiem que concep el periodisme com una conversa amb el seu entorn. Fuster practica un periodisme de context i tĂ© una idea ben fonamentada del que Ă©s exercir el periodisme; matisa, aixĂČ sĂ­, que en qualsevol cas ell seria un periodista d’article d’opiniĂł i no de redacciĂł. En una entrevista que li van fer a ValĂšncia estudiants de periodisme, en desembre de 1966, per a la revista universitĂ ria PromociĂłn (Crespo 2003: 74-76), ho expressa aixĂ­:
– Mire, Fuster, usted para nosotros es un periodista, un periodista para tomar ejemplo. Díganos si está de acuerdo con nosotros: ...

Table des matiĂšres